Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb 865772

Verhalen / Open Monumentendag 13.9.2015 in Waalre van

13.9.2015: Open Monumenten dag in Waalre

Programma Open Monumentendag Waalre, zondag 13.9.2015.

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende gebeurtenis in Waalre: Open Monumentendag . Zondag 13 september staat de Markt en directe omgeving in het teken van het landelijk thema van Monumentendag 2015: “Kunst & Ambacht” . Door een werkgroep bestaande uit leden van de gemeentelijke Monumentencommissie, het Waalres Museum, Waalres Erfgoed en vertegenwoordigers van de Oude Willibrorduskerk is een gevarieerd en aansprekend programma samengesteld. Hierbij is voor veel aspecten van het thema “Kunst & Ambacht”, zowel vanuit het verleden van Aalst en Waalre alsmede uit het heden, aandacht.
Monumentendag valt dit jaar samen met het gereedkomen van de restauratie van een van de fraaiste gebouwen aan de Markt in Waalre: Huize De Brink. In samenwerking met de eigenaren van dit bijzondere pand worden er vanaf 13.00 uur zondagmiddag 13 september rondleidingen verzorgd. Daaraan voorafgaande zal wethouder Alexander van Holstein van de gemeente Waalre Monumentendag officieel openen door op de voorgevel van Huize De Brink het monumentenschildje te schroeven. Geïnteresseerde bezoekers zijn welkom in de tuin van De Brink om, na van een drankje genoten te hebben, onder begeleiding in kleine groepen het huis en de restauraties te bewonderen. De ingang van de tuin is aan de Markt, direct rechts van De Brink. Na de rondleiding worden bezoekers gevraagd de tuin te verlaten aan de zijde van de Willibrorduslaan, de uitgang naast het Waalres Museum. In het museum kan de expositie van de kunstenares Elly Verwer uit Aalst worden bezocht en er is toelichting, materiaal en fotowerk over vroegere ambachten uit Aalst en Waalre.
Op het grasveld op de Markt presenteren zich en aantal bedrijven en ambachtslieden die aan de restauratie van De Brink hebben meegewerkt. Zo is daar onder andere aanwezig de Waalrenaar Herbert Bakker die verantwoordelijk is voor het vernieuwen van het leien dak. Een speciaal voor deze dag door hem vervaardigde mini torenspits is te koop en de opbrengst ervan gaat naar een goed doel.
In de grote kerk aan de Markt is, middels een presentatie en fysiek aanwezige werken, aandacht voor de Waalrese schrijnwerkers/beeldhouwers Thijs en René Coolen. Zij zijn verantwoordelijk voor een deel van het interieur en beeldhouwwerken van deze kerk. Het meer moderne meubilair is naar een ontwerp van Waalrenaar René Sas, in de jaren zestig vervaardigd in de voormalige timmerfabriek van de Waalrese firma Verhoeven. Verder is aanwezig Dirk Jansen uit Aalst, hij is bouwer van exclusieve gitaren en er is uitleg over orgelbouw en demonstraties van de beide orgels in de kerk. Ook maakt het blokfluitensemble van MAW Muziekonderwijs Aalst-Waalre onder leiding van Anja Valster muziek.
In de tot “Plaats aan de Markt” omgedoopte voormalige bibliotheek zijn diverse aldaar werkzame kunstenaars aanwezig voor demonstraties en uitleg. Bovendien zijn er presentaties en demonstraties van het allerjongste ambacht in Waalre: 3D-printen. Muziek wordt verzorgd door de bekende Waalrese slash-artist Ad van Hoof.
In de Oude Willibrorduskerk zijn verschillende activiteiten. Het historische Ruef-orgel wordt bespeeld door organist Leen Nijdam uit Aalst nadat door beiaardier Nan Los de middag is ingeluid met een op het thema “Kunst&Ambacht” gebaseerd concert op de beiaard. De toren kan worden beklommen en er is uitleg over het aldaar aanwezige 14e eeuwse uurwerk. Naast films over klokken gieten en glas in lood is er een expositie ingericht van werken van kunstenaar/glazenier Pieter Wiegersma. Hij is verantwoordelijk voor enkele fraaie glas in lood ramen in de Oude Willibrorduskerk.
Alle activiteiten rond Monumentendag 2015 in Waalre zijn gratis te bezoeken, vangen aan om 13.00 uur en duren tot circa 16.00 uur. Op alle locaties is een folder aanwezig met meer informatie. Teneinde het bezoekers zo aantrekkelijk mogelijk te maken de diverse locaties te bezoeken is op zondagmiddag 13 september vanaf circa 12.00 uur de Markt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Reageer als eerste

Waalre, Waalre