Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt
Thumb veertje

Verhalen / Ervaringen van

Fietsen met de hond? Doe het op de juiste manier!

Met de hond naast de fiets een stuk gaan fietsen klinkt heel leuk en heel eenvoudig.
Toch blijkt dat toch niet het geval te zijn.

Helaas zie ik (ea) steeds vaker dat mensen verkeerd met hun hond fietsen.
In dit filmpje loopt de hond los maar het gaat voornamelijk om het ad lijn fietsen met de hond. Het geeft echter een goed voorbeeld van draf vs. galop. Als je iets om je hond geeft dan zorg je ervoor dat hij/zij voor het fietsen zijn behoefte heeft kunnen doen zodat er onderweg niet gestopt hoeft te worden. Dat zorgt ervoor dat de hond dan ook weet dat tijdens het fietsen hij niet elke keer kan stoppen en jij als baas weet dat het ook niet nodig is. Daarbij zorg je ervoor dat jouw snelheid van het fietsen zo is dat de hond in draf naast de fiets kan lopen, niet harder, hij mag niet in galop.

Galop is slecht voor een hond, slecht voor zijn heupen, gewrichten enz. Natuurlijk kan het wel even maar liever niet. Het gaat er met name ook om dat het een gedwongen ritme is. Als een hond vrij is en los loopt kan hij zijn snelheid continu wisselen al naar gelang zijn behoefte of gevoel en de eisen van het terrein. Denk bv ook aan de ondergrond waardoor zijn voetzolen beschadigd kunnen worden, of de hitte vh wegdek en de opstijgende hitte daarvan. Hij is lager bij de grond en heeft daar meer last van.

Het gebeurt veel te vaak dat een hond sterft aan een hartaanval en/of oververhitting. Asfalt heeft ook de neiging om smeltplekken te ontwikkelen wat aan voetzolen kan blijven kleven en brandwonden kan veroorzaken. Ook met paden waarbij schelpen gebruikt zijn extra opletten want dat kan weer snijwonden veroorzaken.

Mensen denken ook vaak ineens aan fietsen met de hond, het lijkt ze wel leuk, het is mooi weer, de hond is te dik of het komt ze beter uit dan te wandelen met hun viervoeter. Maar fietsen kan en mag nooit een wandeling vervangen het gaat ook om psychologische input, het is zijn vorm van Twitter, Facebook en Whats-app. Hij wil ook graag weten of er een leuke griet is komen wonen of dat die brutale reu van de hoek zich weer eens macho heeft gedragen! Daar komt nog bij dat een hond die iets te dik is beter eerst iets af kan vallen voor je met hem gaat fietsen. En dat fietsen moet langzaam opgebouwd worden. je kunt ook zelf niet van weinig beweging ineens een eind gaan hardlopen daar moet je langzaam in trainen en dat geldt ook voor de hond.

Dan heb je ook nog honden die last krijgen van hun nagels. Zelf veel soorten honden gehad waarbij ook een hond met compacte katvoeten die door hun vorm zijn nagels sneller deden slijten dan andere honden die ik heb gehad. Zelfs in hetzelfde ras had ik 1 hond wiens nagels nauwelijks sleten en eentje die echt niet naast de fiets kon lopen vanwege zijn nagels die pijnlijk wegsleten.

En dan als laatste. Mensen waar zit jullie verstand? Ik zie tegenwoordig (vroeger nooit) mensen fietsen zelfs langs de snelweg bv Uitgeest/Castricum met een teckel naast de fiets of een Jack Russel, en vd week brak echt mijn klomp, een mokkeltje van misschien 16 jr oud met zo'n soort van mini dwerg Keeshondje. Arme stumper, ze reed nog keihard ook met dat kleine bolletje 'wol' er naast rennend op leven en dood, wat heb je er toch een ongelooflijk domme egoïstische figuren bij. Ik zal maar niet zeggen wat ik daarvan vind!
Dus fietsen met de hond?
1. Eerst de hond uitlaten
2. In draf en niet sneller.
3. langzaam opbouwen.
4. Niet op het heetste moment vd dag, let op de temperatuur. (ook niet bij (te koud) bevroren wegdek ed) Liever niet fietsen boven de 18 graden omdat het wegdek dan al veel te heet is en teveel hitte genereert. Een hond geeft niet op tot hij erbij neervalt omdat hij jou als baas wil pleasen, doe hem dat niet aan!
5. Controleer zijn voetzolen en geef hem te drinken en hou het leuk voor jullie allebei maak het niet te lang.

filmpje start na de tekst op ..20 sec.

Reageer als eerste

Willis, Krommenie