Buurtlink
Maak een keuze uit wat je wilt toevoegen
Stel buurtgenoten op de hoogte van activiteiten aankondigingen en evenementen
Heb je spullen te koop, gratis op te halen of ben je naar iets op zoek
Deel beelden uit de buurt van je favoriete plekken, monumenten of bezienswaardigheden
Deel verhalen uit de buurt over evenementen, historie of bijzondere bewoners
Roep de buurt op om een mening te geven of een stelling, klacht, opinies of meldingen
Schakel je buurtgenoten in voor hulp bij verloren voorwerpen, huishoudelijke zaken of klusjes
Ga een gesprek aan met je buurtgenoten
1. Plaats jouw kalender in de buurt
2. Waar vindt het plaats?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Plaats jouw vraag of aanbod in de buurt
2. Wat is de locatie?

Het bericht wordt geplaatst in alle buurten binnen een straal van 10km

1. Deel je foto of video
1. Vertel je verhaal
1. Deel je oproep met de buurt
1. Deel je hulpvraag met de buurt
2. Plaats het in de buurt
1. Stuur een bericht aan je buren
2. Plaats het in de buurt

Poep op de stoep

Amsterdam, 25 augustus 2014

Persbericht

Hondenpoep ergernis nummer 1 onder buurtbewoners

Honden zijn een van de meest populaire huisdieren in Nederland. Het zorgt echter niet alleen voor gezelligheid. Hondenpoep is een van de grootste ergernissen onder buurtbewoners. Dat blijkt uit recent onderzoek van Stichting Buurtlink onder 650 Nederlanders. Ruim 60% van de ondervraagden geeft aan zich met regelmaat te ergeren aan poep op straat. Daarnaast zorgen ook geluidsoverlast, verkeersonveiligheid en hangjongeren voor irritatie. 

Schuld van de gemeente
Hondenpoep is vooral een doorn in het oog bij bewoners uit grote steden en sociale huurders. De schuld wordt in de meeste gevallen bij de overheid neergelegd. Respondenten zijn van mening dat gemeenten extra controles moeten uitvoeren en boetes moeten geven aan hondenbezitters die de poep niet opruimen. Daarnaast vindt een meerderheid van de ondervraagden dat gemeenten meer moeten investeren in afvalbakken, poepzakjes en uitlaatvelden. De gemeente is hiertoe niet verplicht. Hondenbezitters betalen jaarlijks hondenbelasting, maar dit geld wordt aan de algemene middelen toegevoegd. Deze middelen hebben geen bestedingsdoel en mogen door gemeenten vrij besteed worden. Om de gemeenten een handje te helpen, geeft Buurtlink de komende tijd gratis poepzakjes weg. Hondenbezitters kunnen de zakjes aanvragen via www.buurtlink.nl/hondenpoepactie.  

Overige ergernissen
Naast hondenpoep staat ook geluidsoverlast hoog in de lijst met ergernissen. Bijna een derde van de ondervraagden ergert zich met regelmaat aan harde muziek of andere ongewenste geluiden. 18% van de respondenten hekelt de verkeersonveiligheid in de buurt, terwijl 10% zich stoort aan hangjongeren. 

Over Stichting Buurtlink
Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in de buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid en Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is het grootste burenplatform van Nederland en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.

Voor meer informatie over dit onderzoek en/of Stichting Buurtlink kunt u contact opnemen met:

Lisanne Buijsse
Telefoon: 020 346 9640

E-mail: lisanne@buurtlink.nl