Categorieën
Postcode 1032CC bezoek een andere buurt
twee kolommen

Koningsdag kortingsdag alle frisdranken en blikken bier €2 diverse broodjes vanaf €1,50 hou de buurrtlink in de gaten

Organisator: Ruben
Locatie: Tt. Vasumweg 59, Noord 1, 1033 SE Amsterdam
Avatar default thumb Bunschoten
Small buiten

St. Augustinuskerk Amsterdam wordt Memorarium

Passende, nieuwe bestemming als sfeervolle gedenkplaats

De St. Augustinuskerk op de Amsterdamse Nieuwendammerdijk krijgt een nieuwe bestemming. Het historische, rijksmonumentale pand wordt een Memorarium; een spirituele belevingsruimte en gedenkplaats in de ruimste zin van het woord. Een bijzondere plaats voor het houden van niet kerkelijke plechtigheden, het bijzetten van urnen en nabestaanden de ruimte en mogelijkheid biedend de mensen te gedenken die hen zijn ontvallen.

De toekomstige nieuwe eigenaar van de kerk is KT Beheer BV uit Bunschoten. Deze vennootschap bedacht het concept Memorarium. Dit concept is eerder vormgegeven in de voormalige R.-K. Kerk de Sint-Janskerk in Arnhem, waarin nu het eerste Memorarium van Nederland gevestigd is onder de naam Memorarium Gelderland.

Hans de Kluijver, algemeen directeur van KT Beheer BV: “De St. Augustinuskerk is een prachtige locatie voor een Memorarium. Wij hebben geconstateerd dat er behoefte bestaat aan een sfeervolle, hoogwaardige en vooral comfortabele omgeving waar de urn van een overledene kan worden bijgezet en bezocht. Daarmee wordt het Memorarium een respectvolle, sfeervolle omgeving voor passend gedenken.
Dit als alternatief voor de buitencolumbaria (urnenmuren) die op veel begraafplaatsen aanwezig zijn. Weersinvloeden en sfeer maken deze plaatsen niet altijd tot de meest comfortabele plek om te bezoeken en de overledene te gedenken.”

Een Memorarium biedt onder meer een binnencolumbarium, in een bijzondere ambiance met een respectvolle sfeer. De rijksmonumentale omgeving met een rijke geschiedenis schept hiervoor de perfecte voorwaarden. Voor een bijzettingbijeenkomst en voor bezoek. Daarbij staan individuele wensen en behoeften centraal. Daarom biedt een Memorarium diverse mogelijkheden. “Naast het binnencolumbarium zijn er ook een koffieruimte, urnencrypte, een gedenkmuur, een gedenk- of bedeplaats en een 24-uursruimte. Belangrijk aspect is dat er altijd een gastvrouw/heer aanwezig is als aanspreekpunt, desgewenst met een kopje koffie en een luisterend oor.

De Augustinuskerk blijft in de vorm van Memorarium Amsterdam ook voor het algemene publiek behouden. Iedereen is en blijft welkom om het Memorarium te bezoeken en onder meer het prachtige venster met de zetelende Christus te aanschouwen”, aldus De Kluijver.
De uiteindelijke overdracht van de kerk zal in oktober 2014 geschieden.

Passend en waardig
De verkoop van de St. Augustinuskerk is onderdeel van de opdracht van pastoor N.A. van der Peet om het aantal kerkgebouwen in Amsterdam-Noord terug te brengen van vijf naar één. “Nu zijn nog maar twee kerken in gebruik, de St. Augustinuskerk en de Stephanuskerk. Deze laatste wordt gerenoveerd en zal straks dienen als kerk voor heel Amsterdam-Noord. Wanneer die renovatie is afgerond, zal de St. Augustinuskerk aan de eredienst worden onttrokken en worden ingericht als Memorarium. Een bestemming die passend en waardig is en recht doet aan het gebouw”, aldus pastoor Van der Peet.

Aanpassingen
KT Beheer is bijzonder ingenomen met het verwerven van de St. Augustinuskerk. Hans de Kluijver: “Het is een goede locatie en een prachtig gebouw. Het toeval wil dat deze kerk ontworpen is door dezelfde architect - A. Tepe - als de kerk in Arnhem die we hebben ingericht als Memorarium.” De nieuwe eigenaar laat bij het uitvoeren van de nodige aanpassingen de rijksmonumentale kerk zoveel mogelijk in tact. “Intern zullen aanpassingen nodig zijn om de ruimte als urnenbewaarplaats in te richten. In de eerste fase zal één van de twee zijbeuken worden ingericht als columbarium. Naar verwachting zal de aanpassing tot Memorarium in het voorjaar van 2015 gereed zijn.”

Geschiedenis
De St. Augustinuskerk kent een lange en bewogen geschiedenis. Vanaf ca. 1600 kregen de rooms-katholieken in het land wat meer vrijheid, wat het in 1669 mogelijk maakte een ‘schuilkerk’ in gebruik te nemen. Deze werd een ‘statie’ genoemd. In datzelfde jaar, werd de Statie-Nieuwendam overgedragen aan de orde van de Augustijnen. De geestelijke vader van deze orde is de Heilige Augustinus. Zijn beeltenis komt meerdere keren in de kerk voor. Met de herinvoering van de bisschoppelijke hiërarchie - in 1853 - werden de staties vervangen door parochies. In 1857 wordt de Statie-Nieuwendam opgeheven en de St. Augustinuskerk verheven tot Parochiekerk te Nieuwendam.

Avatar default thumb De Baarsjes

Zaterdag 19 april is er weer van 11:00 - 15:00 uur een rommelmarkt in het Wachterliedpaviljoen. Deze markt staat inmiddels bekend om het gevarieerde aanbod van mooie spulletjes voor mooie (lage) prijzen! Aangrenzend is er een geweldige speeltuin en een kinderboerderij, voor of na het winkelen kunnen kinderen zich hier dus heerlijk uitleven! Kom gewoon zaterdag gezellig even langs op het Wachterliedplantsoen nr. 1 (loopt parallel met de Egidiusstraat)

Thumb 700150 Bilderdijkparkbuurt

Alzheimer Café in Amsterdam West
Woensdag 23 april 2014
‘Dementie en voeding’
Een van de gevolgen van dementie kan zijn dat iemand slechter gaat eten en drinken. Het kan gebeuren dat iemand vergeet te eten, onregelmatig gaat eten of er geen zin in heeft. Daardoor kan er een tekort ontstaan aan essentiële voedingsstoffen. Ellen Sikkes, diëtiste te Nieuwegein, zal deze avond spreken over het belang van goede voeding voor ouderen en in het bijzonder voor mensen met dementie en tevens over de mogelijkheden om op dit gebied hulp te bieden.

Wij nodigen u van harte uit deze avond bij te wonen. De bijeenkomst vind plaats in het restaurant van het Huis van de Buurt de Klinker. Vanaf 19.00 uur bent u welkom voor een kop koffie of thee. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt om 21.30 uur.
Elke vierde woensdag van de maand opent het Alzheimer Café Amsterdam West haar deuren en kunnen mensen met dementie, hun partners, familie, vrienden en hulpverleners terecht voor informatie en uitwisseling.

Locatie Meer informatie
Huis van de Buurt de Klinker Sociaal Wijkteam de Klinker
Borgerstraat 45 Tel. 683 85 42
1053 PB Amsterdam m.vermeulen@abc-west.nl

Programma Vervoer nodig?
Vanaf 19.00 uur bent u van harte welkom Ook hiervoor kunt u contact opnemen
voor een kop koffie of thee. Het programma met wijkteam de Klinker
begint om 19.30 en eindigt om 21.30 uur. Tel. 683 85 42

.

Avatar default thumb Bilderdijkparkbuurt
Small naamloos%2b105

Op zaterdagavond 19 april organiseren we country lijndansen.
O.l.v. :"DJ Harry".
Op verzoek ook quicksteps, rumba etc.
Aanvang 19:30 uur, entree € 2,50.
Iedereen is van harte welkom.
Het Open Huis, Bilderdijkpark 12A,
Inlichtingen : 06-39613948.

Leuke rommelmarkt in de Bos en Lommerbuurt (1055 SB) waar je na het shoppen gezellig kan napraten en je nieuwe aanwinsten kan bekijken onder het genot van een kopje koffie. Vanwege de naastgelegen speeltuin en kinderboerderij is het ook voor kinderen een leuk uitje. Iedereen van harte welkom dus op het Wachterliedplantsoen nr. 1

Organisator: Ria
Small juke%2bbox%2bfavorites
Gezocht: LP's en SINGLES (grammofoonplaten dus!) gezocht!
Tuindorp Oostzaan

Geplaatst door: René
Prijs: N.o.t.k.

Hallo,
ik ben op zoek naar SINGLES en LP'S.
Ik zoek van ALLES [=Reggae, Soul, Pop, Jazz, Afrikaans, Beat, 60's, 70's, 80's], behalve klassieke en hoempapa muziek.
Kijk eens op zolder of in de schuur/garage/box. Heeft U iets? Ik hou me aanbevolen! (voor niets gaat de zon op ).
Mail naar hollandschdiep@gmail.com (of via buurtlink) of BEL: 020-7850378 (eventueel inspreken, dan bel ik zsm terug). Bedankt vast voor de moeite.
Groet: René
PS: Ook interesse in muziekbladen etc....

Bekijk de details
Avatar default thumb Tuindorp Oostzaan

EPC Waterland organiseert op Woensdag 16 April 2014 de Algemene Ledenvergadering.

Locatie: Buurthuis Het Anker
Kamperfoelieweg 226
1032 HW Amsterdam

Ledenvergadering 2014

Op deze avond vindt de jaarlijkse ledenvergadering van EPC Waterland plaats, u ontvangt hier tijdig een uitnodiging voor.
Noteert u deze datum vast in uw agenda
Vanaf 19.30 bent u van harte welkom

Aanvullende stukken kunt u vanaf 19.30 uur bij de penningmeester inzien
Deze avond is voor ons allemaal belangrijk

Wij hopen u allemaal te mogen begroeten.

U kunt zich nog inschrijven voor de Workshop Gelaatkunde op Zaterdag 10 Mei.

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Albatros
Albatrospad 68
1021 TR Amsterdam

Onder leiding van Zoë Kwakkel

Een bijzondere workshop:

KLEUR GEVEN AAN EEN SCHITTERENDE ORGANISATIE?

Hoe zou het zijn wanneer we kunnen zorgen voor alles wat er gaande is in ons leven? Met andere woorden, op welke manier geven we dagelijks kleur aan de schitterende organisatie van biljoenen cellen: ons lichaam, ons hart en ons brein? Wat zou er gebeuren wanneer we weten wie we zelf zijn, op basis van lichaamsbouw en gelaatsstructuren? Hoe kijken en ervaren we onszelf als uniek individu en kunnen we de ander ook zo zien en ervaren? En wat zou dit betekenen binnen onze relaties en in organisaties als we op basis hiervan, kwaliteiten en talenten inzetten?

Wat kunnen we deze dag verwachten:
Presentatie over structuren en lichaamsbouw in combinatie met de “Gedrags-barometer”
Wat is jouw kwaliteit, kracht en wellicht een les om te leren
Een interactieve workshop waarin we meer over onszelf en anderen leren
Wat zijn je valkuilen op basis van ervaringen?
Heb je misschien de kracht van een structuur weggegeven?
Hoe kun je die weer (h)erkennen en omarmen?

Cursisten nemen zelf mee: foto’s mee van jezelf door de jaren heen.

Cursusleider neemt mee: Een hand-out van de PowerPointpresentatie, pennen, beamer en laptop / PowerPointpresentatie.
Deelname: 10 tot 20 personen
Inschrijven kan via het online inschrijfformulier via onze website: www.epc-waterland.nl

Geef je mening