Categorieën
Postcode 4101 bezoek een andere buurt
  • Bericht
  • Video
  • Deel de laatste nieuwtjes en foto's met je buren
twee kolommen
Thumb 1445566 Maurik centraal

Gemeente werkt mee aan initiatief Richard van de Velde

Herdenkingsbank voor Zoelmonders Van Asch en Van Mourik

Burgemeester De Boer onthult op zaterdag 19 april 2014 om 11.00 uur een herdenkingsbank voor Zoelmonders Fier van Asch en Johan (Han) van Mourik. De twee mannen zijn respectievelijk in 1919 en 1920 in Zoelmond geboren en in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Het plaatsen van het bankje gebeurt op de hoek Zandweg-Kochpad in Zoelmond en is een initiatief van Richard van de Velde. De burgemeester onthult de bank samen met familieleden van de twee mannen. Na de onthulling is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Ook wordt er een minuut stilte gehouden. Het geheel wordt muzikaal omkleed door een doedelzakspeler.

Burgemeester De Boer: “Dit is een mooi initiatief. Fier en Han waren hele normale Hollandse jongens die op de vlucht sloegen voor tewerkstelling door de Duitse bezetter. Hun verhalen laten ons zien dat oorlog iets verschrikkelijks is. Het is belangrijk om ons dat altijd te blijven herinneren en om deze reden werkt de gemeente graag mee aan dit initiatief.”

Fier van Asch
Fier werd geboren op 27 december 1919 op De Hoek in Zoelmond. In februari 1943 kwam hij voor de arbeidsinzet terecht in het Duitse Siegen. Fier vluchtte echter naar Nederland en dook onder in Geldermalsen. Na verraad werd hij in juli 1944 door de Landwacht opgepakt en kwam uiteindelijk in september 1944 in het gevreesde kamp Neuengamme terecht. Van hieruit werd hij al snel op transport gesteld naar het Noord-Duitse Husum Schwesing voor de aanleg van de zogenaamde Friesenwall. Een verdedigingslijn die de Noordzeekust moest beveiligen tegen geallieerde aanvallen. Fier stierf hier op 4 december 1944.

Han van Mourik
Han werd geboren op het Hoogeinde in Zoelmond op 26 februari 1920. De arbeidsinzet bracht Han als metaalarbeider naar het Duitse Eisennach. Toen hij na verlof niet terugkeerde, dook hij onder in Zoelmond. Na verraad vluchtte hij naar Oosterbeek, waar hij net als in zijn woonplaats hand- en spandiensten voor het verzet verrichtte. Via omzwervingen kwam hij in Bunschoten terecht. Tijdens een van zijn pogingen om arrestatie te ontlopen, kwam hij in een sloot terecht. Daardoor liep Han longontsteking op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Amersfoort, waar hij op 30 april 1945 overleed.
bron: gemeente Buren

Thumb 780560 Geerboogerd
Small 1492771
Vermist Kees vanaf 8-1-2014

Namens Elfi-Tara:

Onze Kees is al vier weken niet meer thuis gekomen onze honden en wij missen hem erg , hij is ander half jaar oud en tis niet gechipt of gecastreerd , hij heeft een vlooienband om , help ons onze lieve Kees te vinden mocht iemand hem gezien te hebben of te weten war hij is bel dan op dit nr; AUB 0345501797 Dank je wel Vermist op de Beusichemse Broeksteeg

Avatar default thumb Eva Lanxmeer Culemborg
Small jan plus bike 2008

Eva Lanxmeer is een gezellig nieuwe buurt ( ontstaan in ca 1998) met veel duurzame - en praktische voordelen. Qua ligging is het max. 10 min. lopen naar NS Station en 15 min. lopen naar Culemborg centrun. Auto's staan aan de randen van de wijk - dus niet aan huis. Veel woongenot voor kinderen.

Avatar default thumb
Sieraden, mutsen, sjaals en tassen bij Fashion-nu!

Winkel nu bij Fashion-nu voor de leukste sieraden, lekker warme mutsen, fleurige sjaals en leuke tassen!
http://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/fashion-nu/

Thumb 1500665 Croeselaan
Small 1500678
Waar blijft die goeie oude tijd

Klussen
voordat je klaar bent met klussen
staat de brandweer al te blussen
waar blijft die goeie oude tijd
want vroeger had je bijna nooit spijt
ik geef de hamer maar aan hem
dan zit die spijker alvast klem
maar dat komt natuurlijk nooit goed
straks heb je een vinger met bloed
de dag is gelukkig om
en er staat geen vinger krom

Avatar default thumb Eva Lanxmeer Culemborg
Small image

Foto van de buurt

Avatar default thumb
Small 1483826
Workshop handlezen bij Heliodoor Culemborg

Wil je leren denken in mogelijkheden ipv moeilijkheden?
Je handen geven je verhelderende inzichten die je toe kunt passen in je dagelijks leven.

Je handen vertellen je wie en hoe je bent op dit moment, wie je bent geworden door een optelsom van acties en reacties uit het verleden.

Kom je ook naar de workshop handlezen bij Heliodoor, Industrieweg 19 Culemborg op dinsdag 18 en 25 februari van 20 tot 22 uur.
Vooraf opgeven is noodzakelijk!

Kijk snel op www.kundiginhandlijnkunde.nl

Avatar default thumb Kloosterbuurt
Small 1477243
RTV Betuwe te gast bij restaurant Het Heerenlogement

Op 19 december worden de TV opnames voor BeZien gemaakt bij het Heerenlogement in Beusichem. Ook deze avond worden uiteenlopende gasten ontvangen en worden bijzondere gesprekken gevoerd over onder andere de overeenkomsten of verschillen tussen Alzheimer en dementie, komt de president van de Lions Club Geldermalsen een toelichting geven op recente activiteiten en gunt hij ons tevens een kijkje achter de schermen van de Lions. In het kader van de aanstaande verkiezingen stellen verschillende partijen zich voor. Vertegenwoordigers van gevestigde partijen, CDA, VVD, D66 en Dorpsbelangen Geldermalsen zullen in deze 'zendtijd voor politieke partijen' duidelijk maken waarom ze denken uw stem te verdienen. Ook nieuwkomers in de politieke arena worden ontvangen in het programma. Artikel50 Neerijnen is zo'n nieuwe naam en ook deze partij wil zich graag aan u voorstellen. We gaan op bezoek bij Manege Lingezicht Echteld, kortom een zeer gevarieerd gasten tablet. Laurent Schandrin tenslotte gunt ons een speciaal kijkje in zijn keuken waarbij onder andere ter sprake komt wat er voor nodig is om jezelf 'Patron Cuisinier' te mogen noemen. Ooit mocht Laurent de maaltijd verzorgen voor (toenmalig) koningin Beatrix alsmede is Bill Clinton aan tafel aangeschoven tijdens zijn bezoek aan Nederland. Bijwonen van de opname is mogelijk, reserveren vooraf is gewenst. BeZien wordt ook via internet uitgezonden onder andere via het eigen YouTube kanaal van RTV Betuwe.

Geef je mening